HASZNOS WEBOLDALAK
DTKH ügyfélszolgálat
MÁV jegyvásárlás
MVM Next Online ügyintézés

Oktatás

Egészségügy

Kultúra

sport

SZOCIÁLIS ELLÁTÁS

pray53

HITÉLET

CIVIL SZERVEZETEK

Monorierdő Községi Könyvtár és Teleház

„Ha van egy kerted és egy könyvtárad, akkor mindened megvan, amire csak szükséged lehet.” (Marcus Tullius Cicero)

Monorierdő Községi Könyvtár és Teleház

Az olvasók szolgálatában

2014 óta működik községünkben önkormányzati nyilvános könyvtár, amelyben ezidáig 336 beiratkozott olvasó fordult meg.
Közel 6000 könyvtári dokumentumból – könyvekből, hang- és videoanyagokból, folyóiratokból – választhatnak olvasóink. A beiratkozás díjtalan.
2015 februárjában csatlakoztunk a Könyvtárellátási Szolgáltató Rendszerhez (KSZR). Ennek köszönhetően a szentendrei székhelyű Hamvas Béla Pest Megyei Könyvtár támogatását élvezzük – informatikai háttértámogatás, állománygyarapítás, könyvtárközi kölcsönzés, kulturálisprogram-szervezés.
Könyvtárunk teleházi feladatot is magára vállalva némely irodai jellegű szolgáltatást is biztosít a lakosságnak, úgy mint fénymásolás, nyomtatás, szkennelés, számítógép-használat.

Kulturális és közösségi színtér

A 2023-ban felújított Kulturális központunk – valamikori polgármesteri hivatal épülete – ad otthont a könyvtár közösségi tevékenységeinek. Klubfoglalkozások, előadások, kiállítások, próbák, lakossági rendezvények valósulnak meg itt.
Az épületbe való beköltözéskor festménykiállítással nyitotta meg kapuit a Kulturális központ. Díszpolgárunk, Koday László Csokonai-díjas festőművész alkotásait mutattuk be ekkor.
Jellemzően Monorierdőn élő vagy a településhez kapcsolódó művészek, alkotók, előadók fordultak már meg nálunk az évek során: Ferenczi Gabriella üvegfestő,
N Sebestyén Katalin festőművész, Szalai Krisztina helyi alkotó, Pásztor Piroska művésztanár.
Állandó, helytörténeti kiállításunk címe: Monorierdő régen és most.
Író-olvasó találkozó keretében Jezsó Ákost, Telegdi Ágnest, Víg Balázst hallgathattuk meg. Tudományos érdeklődésünket kielégítendő is szerveztünk előadásokat: Balogh Szabolcs geográfus, Csóka Géza és Zlinszki Zsolt népfőiskolai előadók meghívásával.
A könyvtár jelen van az önkormányzat rendezvényein – falunapon, focitáborban, gyermeknapon, nemzeti ünnepeken -, ugyanakkor külön az ifjúságnak szánt programokat is szervezünk. Például író-olvasó találkozót Vadadi Adrienn-nel, Ribizli bohócműsort, tánctábort.

Kárpát-hazában

Országos szintű kezdeményezésekhez is szívesen csatlakozik önkormányzatunk. Minden évben megrendezzük a költészetnapi szavalóversenyt, a Föld napján pedig rajzpályázatot hirdetünk.
Új kezdeményezéshez csatlakozva Moziünnepet is tartottunk az óvodában.
2023-ban a Nemzeti Művelődési Intézet támogatásával „A Szakkör” elnevezésű program keretében két népi mesterséget: a gyöngyfűzést és a csipkeverést próbáltuk ki hétről hétre.
A népmese napját a Koday László illusztrálta Benedek Elek-mesekönyvek bemutatójával, valamint a „Mesék az Élethez” programsorozathoz kapcsolódva felnőtteknek tartott népmese-foglalkozással ünnepeltük meg.
2023 decemberében a világító adventi kalendárium ötletét fogadta nagy lelkesedéssel községünk lakossága.
Orlik Ilona könyvtáros

Borbás Elvira – Monorierdő Önkormányzat Humán Bizottságának tagja Koday László – Csokonai-díjas festőművész, Monorierdő díszpolgára Orlik Ilona – könyvtáros

Megszakítás