Monorierdő

Monorierdő településközpont fejlesztése

Monorierdő településközpont fejlesztése

Hasznos linkek

Hasznos linkek
Ovodafejlesztés 2019
Magyar faluprogram
Hírek

Tájékoztató a rágcsálóirtásról


 | Tájékoztató a rágcsálóirtásról
Magyarországon leggyakrabban a vándorpatkány és a házi egér fordul elő. Mindkét rágcsáló szorosan kötődik az emberi civilizációhoz, élőhelyüket az emberek környezetében találják meg. Betegségeket terjesztenek, gazdasági kártételük komoly károkat okoz.
Leginkább érintett területek a gondozatlan, szemetes udvarok, valamint a mezőgazdasági termények tárolására szolgáló épületek. Ott, ahol állattartás folyik és termények, takarmányok vannak az udvaron vagy a melléképületekben, szinte biztos, hogy megjelennek az egerek és a patkányok. A rágcsálóirtást, mint tevékenységet jogszabály írja elő.
Sajnos e veszedelmes kártevők teljes kiirtása szinte lehetetlen, de mindent meg kell tenni azért, hogy számuk csökkenjen, életterük visszaszoruljon.
Kérünk ezért minden ingatlantulajdonost, hogy a patkányok elszaporodásának megelőzése érdekében szüntessék meg azokat a helyeket, (sitt kupac, szemétkupac, rőzsekupacok) melyek fészkelő helyként szolgálhatnak számukra.
Csak így, lakossági összefogással tudunk hatékony eredményt elérni a rágcsálók /patkányok, egerek / kiirtásában.
A települési környezet, továbbá az ingatlantulajdon tisztántartása, az ingatlanon lévő rágcsálók irtása – az egészségügyről szóló 1997. évi CLIV. törvény 73.§ (1) bekezdése alapján – az ingatlan tulajdonosának a feladata.
A fertőző betegségek és a járványok megelőzése érdekében szükséges járványügyi intézkedésekről szóló 18/1998. (VI.3.) NM rendelet 36.§ (4) bekezdése szerint: "Az egészségügyi kártevők elleni védekezésről, a költségek fedezéséről, valamint a szükséges rendszabályok és eljárások végrehajtásáról az érintett terület vagy épület tulajdonosa (bérlője, használója, kezelője), illetőleg a gazdálkodó szerv vezetője, vagy üzemeltetője (a továbbiakban együtt: fenntartója) köteles gondoskodni."
A fentiek figyelembevételével tehát a magánterületeken a patkányirtás a tulajdonos kötelessége, melyhez a mezőgazdasági boltokban szerezhető be az irtószer.
Vigyázni kell arra, hogy a csalétek kihelyezés úgy történjen meg, hogy ahhoz más állat, gyermek ne férhessen hozzá!
A csalétket folyamatosan ellenőrizni és pótolni kell.
Kérjük, hogy a rágcsálók irtása során az estleges mérgezések elkerülése érdekében fokozottan felügyeljenek gyermekeikre és háziállataikra!
Bízom benne, hogy közös erőfeszítéssel egészségünk és a kulturált környezet rendben tartása érdekében sikerrel vesszük fel a harcot a rágcsálókkal szemben.
Radóczi Andrea
igazgatási csoportvezető
« visszalépés
Információk

Hivatali ügyfélfogadás

2213 Monorierdő,
Szabadság u. 50/A

Hétfő
13:00 – 18:00 óráig

Szerda
08:00 – 12:00, és
13:00 – 16:00 óráig

Péntek
08:00-11:00

Központi telefonszám:
06-29-419-103

Intézze ügyeit elektronikusan

Intézze ügyeit elektronikusan

ASP csatlakozás

ASP csatlakozás

Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a monori járásban Monorierdő központtal

Egészségfejlesztési Iroda létrehozása a monori járásban Monorierdő központtal